Lederlyst og lystleder

Jaggu vant vi ikke konkurransen om å bli vist tilliten som skal til for å utvikle NRK-tomten på Marienlyst. Så overskriften sier vel det meste: I møte med Marienlyst har vi det første og håper å bli det andre.

Nå skal det jo sies at lederlyst har vi jo i Ferd ellers også, hver på vår måte. Og den ligger til grunn for at vi i det hele tatt ville være med på å by på Marienlyst. Det er også på sin plass å si at det ikke var jeg som kom på tanken, og viktig å poengtere at det er mange som har bidratt til at vi faktisk presenterte det beste tilbudet til NRK. For lederlysten ligger jo innebygget i det å vise initiativ, og sammen utløse hverandres potensial for å skape varige verdier og sette tydelige spor. Hva lystlederskap er, det er kanskje ikke like åpenbart. Litt fordi jeg nettopp fant på det, ordet altså, og litt fordi dette derfor forutsetter at vi og jeg selv fyller det med mening. Så hva kan det bety i utviklingen av et nytt nabolag på Marienlyst?

Først det åpenbare, og det som betaler for moroa, leilighetene. Ja, det er nok slik at planprogrammet er lagt opp slik at for å vinne en slik konkurranse, så må man både ha tro på en god utvikling av boligmarkedet og erfaring med å bygge leiligheter som folk vil bo i. Vi har begge deler. Det første er basert på at folk faktisk flytter til byene, og Oslo spesielt, og tillit til at norsk økonomi vil klare seg bra i et grønt skifte. Det andre er basert på erfaringen fra å utvikle 3000 andre leiligheter de siste ti årene.

Men så var det Marienlyst, da, hvorfor er nettopp dette et nabolag der folk vil bo? Jeg tror det er fordi det er fylt av kombinasjoner av lyst som ingen annen bydel i Norge, så langt jeg har sett. Okey, det var litt svulstig, men det jeg mener å si er at kombinasjonen av bolyst, skaperlyst og opplevelseslyst vil være unik.

Bolysten kommer fra lokaliseringen nær handlegater og Frognerparken, med Nordmarka lett tilgjengelig. Og naturligvis fra kvaliteten på boligene, vi håper å kunne få bygge med stor variasjon, også for førstegangskjøpere. Og sist men ikke minst, fra interaksjonen med de to andre lystene!

Skaperlysten kommer fra de miljøene som vil velge å arbeide i og besøke Marienlyst. Noen finnes allerede rett i nærheten, som Blindern og Forskningsparken. De som kommer til, enten det er høyteknologiforetak, sosiale entreprenører eller kunstneriske virksomheter, vil finne seg vel til rette her. Kreativitet, nyskapning og samhandling er som kjent ikke avhengig av sjøutsikt, men av å være nær andre som også vil bidra til en positiv samfunnsutvikling.

Opplevelseslysten skal vi styrke gjennom å ta vare på klenodiene, som Radiohusets viktigste deler og Store Studio, og ved å oppmuntre mange aktører til å ta dem i bruk. Vi håper også at arkitektoniske, tekniske, visuelle og kunstneriske grep som vi selv vil bidra med kan gi beboere, arbeidende og besøkende inspirasjon og glede. Jeg tror at dette vil gjøre området enda mer attraktivt for nye typer organisasjoner som trives best i endringsvillige og oppfinnsomme miljøer.

Jeg ber allerede nå om forståelse for at utviklingen av Marienlyst vil ta tid. Dette er fordi NRK vil benytte området en stund fremover før de flytter til sine nye lokaler, og fordi vi ønsker å komme i dialog med mange interessenter som har eller vil ha synspunkter og bidrag når det gjelder hva som kan gjøres og hvordan. Vi er klar over at det blir mange hensyn å ta, og vi satser på en god og hensiktsmessig dose av inkludering, både i mengde og i type aktører.

Jeg har som vanlig også noen egne tanker om hva Ferd kan ta initiativ til på Marienlyst. Og nå har vi mye plass å boltre oss på! Alle disse initiativene vil kanskje ikke være veldig økonomisk lønnsomme, men de kan bidra til alle sortene lyst nevnt ovenfor. Noen av ideene er litt sprø, andre er ganske smarte, tror jeg. Og med mer enn ti års utvikling å se frem til, så blir det jo mulighet til å skrive mer om dette her i Ferdmagasinet. Det hører jo liksom med til ansvarslysten for en selvoppnevnt lystleder.

 

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar